Képes-e a Stockosorb® a növénytől vizet elvonni?

Nem. A Stockosorb® vízmegkötése statikus folyamat, míg a növények vízfelvétele a gyökérfelületén lejátszódó dinamikus folyamattal valósul meg, ami sokkal erősebb, mint a Stockosorb® vízmegtartóképesége. Ezt kísérletek is igazolják.


Lehet-e a Stockosorb®-ot virágágyásban utólagosan használni?

Lehet, de nagyon munkaigényes. Ebben az esetben előnedvesített, gélállapotú Stockosorb®-ot kell a gyökérzónába injektálni. Virágágyásoknál a leghatékonyabb használat, ha ültetéskor, kiültetéskor a földhöz keverjük a Stockosorb®-ot, majd a megszokott módon ültetünk.


Érdemes-e a javasolt aránynál több Stockosorb®-ot bekeverni?

Nem. Ha egy 100 literes edény földjébe 20 dkg Stockosorb®-ot bekeverünk, akkor ez az ültető közeg plusz 40 liter víz tárolására képes. Ha 40 dkg Stockosorb®-ot keverünk be, akkor plusz 80 liter vizet tárolhatna a föld, de ez már nem is férne el az edényben a föld és a gyökérzet mellett. Ezért előny nem származik belőle, a költségek emelkedése mellett.


Érdemes-e Stockosorb®-ot használni, ha van öntözőrendszer?

Mindenképpen. Az öntözőrendszer feladata, hogy akkor, oda és annyi vizet jutasson ki, amikor, ahova és amennyi kell. Ezzel csak a kijuttatás van megoldva. Ha az öntözött terület vízmegtartó kapacitása nem megfelelő, akkor érdemes Stockosorb®-ot használni. Ezzel az öntözés hatékonyságát javítani tudjuk. A Stockosorb® segítségével a kiöntözött víz megtartható a gyökérzónában, ezáltal mindig a növény rendelkezésére áll, ennek következtében kiegyensúlyozottá válik a növény vízháztartása.


Mi történik télen a Stockosorb®-bal a talajban?

Télen a víz belefagy a Stockosorb®-ba, de nem tud kárt tenni a Stockosorb® hidegben is tágulni képes szerkezetében. Mikor a fagy kienged, a Stockosorb® újra képes a víz felvételére és leadására.


Minden vízben oldható anyag oldatát fel tudja venni a Stockosorb®?

Nem. A Stockosorb® nem képes minden oldatot abszorbeálni. Ha oldatottal szeretnénk gélesíteni a Stockosorb®-ot, mindenképpen szükséges egy kisebb mennyiséggel próbát készíteni. Pl. a magas nitrogén tartalmú vegyületek felvételére nem alkalmas a Stockosorb®.


Mi a teendő, ha marad az előnedvesített Stockosorb®-ból?

Közvetlen napfénytől óvni kell. Lezárhatjuk a tárolt víz elpárolgásának a megakadályozására, ekkor marad zselés formában. Vagy engedhetjük, hogy kiszáradjon a Stockosorb®, és a következő felhasználás előtt újra gélesítjük víz hozzáadásával.

 

Ha további kérdése van a Stockosorb®-bal kapcsolatban, kérjük írja meg az info@stockosorb.hu címre!